Agapiou Figs logo
  • Ξηρά σύκα ταξιάρχη
  • Ιδιότητες του σύκου
  • Ιστορία
  • Σύκα Αγαπίου
  • Προϊόντα
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία
  • Επιλέξτε τη γλώσσα σας

    • English
Dried figs recipes

Συνταγή με αποξηραμένα σύκα


Σας αρέσει το σύκο γευστικά, αλλά δε γνωρίζετε πώς να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, πέρα από το να το καταναλώσετε ωμό ή σε αποξηραμένη μορφή; Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να τολμήσουν μια συνταγή με αποξηραμένα σύκα. Θεωρούν μάλιστα ότι ένα φρούτο τόσο γλυκό δεν ταιριάζει ως κύριο πιάτο, ως μέρος μια δροσερής σαλάτας ή ακόμη και ως ορεκτικό στο τραπέζι.

Είναι όμως τόσο λανθασμένη αυτή η πεποίθηση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές συνταγές με βασικό υλικό τους το σύκο. Ο ξεχωριστός γευστικός χαρακτήρας αυτού του φρούτου προσδίδει μια μαγευτική νότα σε κάθε πιάτο. Εξάλλου, είναι οι αντιθέσεις που μετατρέπουν μια συνταγή από συνηθισμένη σε αριστουργηματική. Επομένως, μπορείτε να πειραματιστείτε και να ανακαλύψετε τις γευστικές δημιουργίες που σας αρέσουν περισσότερο.

Γνωρίστε κάθε συνταγή με αποξηραμένα σύκα, δοκιμάζοντας γευστικούς συνδυασμούς συνηθισμένους αλλά και πιο πρωτότυπους. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις προσωπικές σας ισορροπίες, έτσι ώστε να απολαμβάνετε τη φρουτώδη γεύση του σύκου, χωρίς να επισκιάζετε το πιάτο. Οι συνταγές με ξερά σύκα απογειώνουν τη γεύση του φρούτου, τονίζοντας παράλληλα ακόμη και τα πιο απλά υλικά. Πειραματιστείτε με νότες γλυκές μα και στυφές, διευρύνοντας τους γευστικούς σας ορίζοντες και ξαφνιάζοντας τον ουρανίσκο σας μοναδικά.

Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες από τις αγαπημένες μας συνταγές με αποξηραμένα σύκα. Είναι εύκολες και γρήγορες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την αυθεντική γεύση του σύκου και προσφέρουν μαγευτικές εκρήξεις γαστρονομικής τελειότητας σε κάθε μπουκιά. Φυσικά, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να ταξιδέψει ελεύθερα, ώστε να συνθέσετε κι εσείς ακόμη πιο δημιουργικές συνταγές, που θα αποθεώσουν το σύκο ως πρώτη ύλη και εσάς ως δημιουργό.

Είτε είστε λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας, είτε προτιμάτε να ενώνετε φαινομενικά αντίθετους κόσμους μαγειρικής τέχνης, είτε αναζητάτε κάτι γρήγορο είτε κάτι πιο γιορτινό, μη διστάσετε να δημιουργήσετε ακόμη και την πιο περίπλοκη συνταγή με αποξηραμένα σύκα. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα σας ανταμείψει!

Συνταγές

Κέικ με ξηρά σύκα

Κέικ με ξερά σύκα

Τα αποξηραμένα σύκα θα πρέπει να μουλιάσουν σε βραστό νερό για 30 λεπτά. Έπειτα, τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Μόλις αναμιχθούν, προσθέτετε τα στέρεα υλικά. Στο τέλος, μόλις το μίγμα έχει ομογενοποιηθεί, προσθέτετε και τα κομματάκια σύκου. Βάζετε σε ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 οC για περίπου μία ώρα.

Υλικά:

  • 200 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • BakingPowder (1 συσκευασία ή 2 κ.γ.)
  • Κανέλα (2 κ.γ.)
  • Βανιλίνη (1 συσκευασία)

Energy Balls με αποξηραμένα σύκα

Energy Balls με αποξηραμένα σύκα

Μουλιάζουμε τα σύκα σε κονιάκ ή σε βραστό νερό. Τα αλέθουμε στο multi και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος, πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα, στο μέγεθος που επιθυμούμε. Ιδανικά, κάθε energy ball θα πρέπει να αποτελεί μια μπουκιά. Βάζουμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε!

Υλικά:

  • 5 αποξηραμένα σύκα
  • ½ κούπα ξηροί καρποί σπασμένοι (αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι)
  • 1 κ. γ. μέλι
  • 2 κ. γ. φυστικοβούτυρο
  • 1/2 κ. γ. λάδι καρύδας

Σύκα με προσούτο (φρέσκα ή αποξηραμένα)

Σύκα με προσούτο (φρέσκα ή αποξηραμένα)

Πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή, ιδανική για ένα υγιεινό σνακ. Κόβουμε τα σύκα στα 2 κομμάτια. Τοποθετούμε μία φέτα προσούτο, προσθέτουμε 2 κ.γ. μαλακό τυρί, και στο τέλος το σύκο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ξίδι μπαλσάμικο, μέλι ή οποιοδήποτε μυρωδικό επιθυμούμε. Διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται με παξιμάδι, φρυγανισμένο ψωμί ή ρυζογκοφρέτες, για light απολαύσεις.

Υλικά:

  • 6 σύκα (φρέσκα ή αποξηραμένα)
  • 12 φέτες προσούτο
  • 100 γρ. μαλακό τυρί (κατίκι ΔΟΜΟΚΟΥ ή Philadelphia)
  • Μέλι (προαιρετικά για πασπάλισμα)

Τάρτα με σύκα και μαλακό τυρί

Τάρτα με σύκα και μαλακό τυρί

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Τοποθετούμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε. Έπειτα προσθέτουμε τον κρόκο. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη για 60 λεπτά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 οC και ψήνουμε τη ζύμη για περίπου 15 λεπτά, αφού έχουμε βάλει σε βουτυρωμένο ταψί τάρτας και έχουμε τρυπήσει με πιρούνι τη ζύμη. Έπειτα, προσθέτουμε τη γέμιση και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε!

Υλικά για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κρόκος αυγού
  • 3 κ.σ. κρύο νερό (προαιρετικά)

Υλικά για τη γέμιση:

  • 500 γρ. τυρί κατσικίσιο
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 80 γρ. μαρμελάδα σύκο
  • 2 φρέσκα σύκα, κομμένα σε στρόγγυλες φέτες
  • 1 φλ. Καρύδια ή αμύγδαλα
  • Πιπέρι

Σχετικά

  • Σύκα Αγαπίου
  • Προϊόντα
  • Τα Σύκα Ταξιάρχη

Το σύκο

  • Η ιστορία του Σύκου
  • Ιδιότητες του σύκου
  • Συνταγές

Επικoινωνία

Σύκα Αγαπίου
Αποξηραμένα Σύκα
Β. Εύβοιας.
Ταξιάρχης Ιστιαίας,
34012,
Εύβοια, Ελλάδα
Τηλ : 6955159209
© Agapiou Figs 2020 - 2025
Developed by clickonlogic.com