Τα ξηρά σύκα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην σημερινή εποχή. Ωστόσο, το σύκο είναι γνωστό και καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τους αρχαίους Έλληνες να αποξηραίνουν τα φρούτα και να τα χρησιμοποιούν καθημερινά στη διατροφή τους. Το σύκο πρόκειται για ένα πραγματικό superfood, καθώς προσφέρει μοναδικά θρεπτικά συστατικά. Είναι ο γευστικός σύμμαχος για την υγεία μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Μια μοναδική ποικιλία σύκου είναι εκείνη που απαντάται στην Βόρεια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ταξιάρχης. Με χαρακτηριστικό υποκίτρινο χρώμα και μοναδική γλυκύτητα, λεπτή φλούδα και ιδιαίτερα σαρκώδες εσωτερικό, η ποικιλία σύκου στην Βόρεια Εύβοια έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων. Και η ιστορία της είναι εντυπωσιακή.
Από το χωριό Μουρσαλή προέρχεται το σύκο, που ταξίδεψε από τη Σμύρνη το 1922 και έφτασε τελικά στην Εύβοια έπειτα από πολλές περιπλανήσεις. Δύο μικρά χωριά, ο Άγιος Ιωάννης και οι Άγιοι Θεόδωροι, συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Ταξιάρχη, έναν ημιορεινό οικισμό στους πρόποδες του όρους Τελεθρίου, όπου αναζήτησαν οι πρόσφυγες μια νέα πατρίδα.
Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τα ξεχωριστά αυτά συκόδεντρα, καθώς και την μοναδική τεχνογνωσία ως προς την καλλιέργεια του σύκου. Με αυτή την τεχνογνωσία, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μακρά παράδοση στα ξηρά σύκα. Και το αποτέλεσμα υπήρξε πραγματικά μαγευτικό, κάνοντας την περιοχή ξακουστή σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
