Τα προϊόντα σύκου, η συσκευασία αλλά και τα υποπροϊόντα του σύκου είναι στοιχεία που κάνουν τα Σύκα Αγαπίου ξεχωριστά, με έμφαση στην ποιότητα.
Θα βρείτε τις συσκευασίες 5-10 κιλών σε κούτα από χαρτόνι, καθώς συνήθως προορίζονται για χονδρική πώληση. Αντίστοιχα τα πακέτα 1-3 κιλών διατίθενται σε τυπωμένη με συσκευασία με γραφικά και διαφάνεια ώστε να φαίνεται το προϊόν. Τέλος, διατίθενται μικρές νάιλον συσκευασίες 250 & 500 γραμμαρίων.
Προϊόντα σύκου από την παραγωγή στη συσκευασία
Για να καταλήξουμε στο τελικό προϊόν που είναι το αποξηραμένο σύκο, το οποίο θα φτάσει στα χέρια μας για κατανάλωση σε μία ξεχωριστή συσκευασία, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Αυτές οι διαδικασίες έχουν παραμείνει ίδιες από τα πρώτα χρόνια της καλλιέργειας του σύκου, πολύ πριν έρθει το σύκο στην Εύβοια. Κάπου έξω από τη Σμύρνη ξεκίνησε το ταξίδι. Από εκεί έφεραν την ποικιλία που πλέον καλλιεργείται στον Ταξιάρχη της Βορείου Ευβοίας και τις γύρω περιοχές.
Όλα ξεκινούν τον Ιούνιο, όταν ξεκινά η διαδικασία γονιμοποίησης των σύκων. Αυτή την περίοδο ο παραγωγός μαζεύει άγρια σύκα, μέσα στα οποία ζει ένα έντομο το οποίο θα επικονιάσει τον καρπό.
Αφού γίνει η γονιμοποίηση του σύκου, βλέπουμε το φρούτο να ωριμάζει πάνω στο δέντρο και να μεγαλώνει, ώσπου φτάνει η στιγμή που αν δεν κοπεί για να καταναλωθεί φρέσκο συνεχίζει την ωρίμανση μέχρι να πέσει από το δέντρο.
Αυτό το σύκο που έχει πέσει από τη συκιά, είναι αυτό το οποίο μαζεύεται για να αποξηρανθεί.
Η αποξήρανση, γίνεται με 100% φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τον ήλιο.
Πιο συγκεκριμένα, τα σύκα τοποθετημένα σε συγκεκριμένα τελάρα, απλώνονται το ένα δίπλα στο άλλο. Τα τελάρα τοποθετούνται κάτω από τον ήλιο ο οποίος θα στεγνώσει το φρούτο και θα το αποξηράνει.
Το σύκο, ξηρό πλέον, είναι έτοιμο να πάει για επεξεργασία στο συσκευαστήριο όπου γίνεται αποστείρωση και τοποθετείται στη συσκευασία του για να φτάσει ως τελικό προϊόν στον καταναλωτή.